Historie, heden en toekomst van ‘Villa Bâton’

Voordat Villa Bâton zo heette was het een boerderij waar, tot vijftig jaar geleden, grote families woonden. Koeien, paarden, schapen, kippen, varkens en tuinen zorgden voor zelfvoorzienendheid. Het woonhuis, het land en de schuren waren onderdeel van een groter landgoed waarvan het 16e eeuwse ‘chateau’ bewaard is gebleven en nu goed onderhouden wordt door een stichting die er stilte retraites organiseert. Dit zijn tevens de buren van Villa Bâton.

Langs de boerderij loopt een pad wat tijdens de romeinse tijd al een weg was. Het wordt ook wel het ‘romeinse weggetje’ genoemd. Het gehucht ‘Villebaston’ waar de boerderij ligt heeft zijn naam waarschijnlijk uit die tijd verkregen, waarbij het woord ‘villa’ verwijst naar een romeinse nederzetting. Het woord ‘baston’ komt van ‘baton’ wat staf of stok betekent. De naam ‘Villa Bâton’ is een knipoog en verwijzing naar deze geschiedenis.

Villa Bâton, een nieuw begin

In 2017 kochten we de boerderij van de laatste boeren eigenaren. Er werd al een tijdje niet meer echt ‘geboerd’ en de boeren broers hadden ander werk. We hebben op het Franse platteland ervaren hoe fijn het is om afstand te hebben, in een stille mooie omgeving te zijn en veel met je handen te werken. We willen deze plek dan ook beschikbaar stellen voor anderen. Onze doelstelling is ‘co-creating a playground for life’. 

Voor nu betekent het vooral vakantie- en ruimte verhuur. Sinds dit jaar is het woonhuis klaar en kan er heerlijk vakantie gevierd worden! De schaapsschuur heeft een eerste opknapbeurt gehad en ook al gebruikt door kunstenaars en muzikanten om er te werken en voorstellingen te houden.
In de nabije toekomst hopen we te kunnen gaan beginnen met een duurzaam (permacultuur)ontwerp voor het land en het organiseren van interessante kennisweken. 

Toekomst van Villa Bâton

We have a dream! En dat is van deze mooie plek een speelveld te maken voor creativiteit en innovatie op gebied van duurzaamheid en hoe we (met elkaar) werken en leven. 

We zien Villa Bâton als een refuge van de stad en een voorbeeld van hoe de landbouw beter kan. Een plek voor stedelingen om zich te verbinden met de natuur en hun creativiteit de ruimte te geven. Een plek voor kunstenaars en wetenschappers om op nieuwe ideeën te komen voor de problemen van deze tijd. Een plek waar kennis gedeeld en gevormd kan worden. Een plek waar permacultuur, duurzaam ontwerp en handwerk inspireren en motiveren. 

Mocht dit beeld je aanspreken en wil je er een rol in spelen? Neem contact met ons op want we zijn op zoek naar mensen die kunnen helpen met het verwezenlijken van deze visie.

11 + 6 =